سنگ ساختمانی یکی از پرکاربردترین مصالح مورد استفاده در صنعت ساختمان سازی است. سنگها به دلیل قابلیتهای منحصر به فرد در مقایسه با مصالح ساختمانی دیگر با استقبال بیشتری رو به رو هستند. این مصالح ساختمانی در قسمتهای مختلف ساختمان نظیر بخشهای داخلی، خارجی و نما و تزئین به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرند. مواردی نظیر بازالت، مرمر، سنگ آهک، ماسه سنگ، کوارتزیت، تراورتن، تخته سنگ، گنیس، لاتریت و گرانیت، مهمترین انواع سنگ ساختمانی هستند که به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرند. هر نوع سنگ بر اساس خواص خود، کاربردهای مختلفی دارد. اما مهمترین کاربرد سنگ در صنعت ساختمان سازی چیست؟ مهمترین انواع سنگ ساختمانی کدام است؟ بهترین سنگهای بازار کدامند؟ و ویژگیهای برجسته هر کدام چیست؟ در این مقاله تلاش کردهایم اطلاعات مفیدی در خصوص انواع سنگ ساختمانی در اختیار شما قرار دهیم.
چهار کاربرد مهم سنگ در صنعت ساختمان
به دلیل وجود ویژگیهای منحصر به فرد استفاده از انواع سنگ در صنعت ساختمان سازی بسیار رایج است. در واقع وجود ویژگیهایی نظیر مقاومت بالا در مقابل ضربه و ساییدگی، شستشوی آسان، مقاومت در برابر حرارت و رطوبت، مقاومت در برابر فشار بالا، جلاپذیری و صیقل پذیری بالا و مقاومت در برخورد با مواد اسیدی، سنگ را به یکی از پرکاربردترین و پرطرفدارترین مصالح ساختمانی تبدیل کرده است. اما مهمترین کاربردهای سنگ در صنعت ساختمان سازی چیست؟ در این قسمت با بررسی پاسخ به این سوال همراه ما باشید.
1 . نمای ساختمان
استفاده از سنگ در نمای خارجی ساختمان، یکی از رایجترین و مهمترین موارد کاربرد انواع سنگ ساختمانی در ساخت و ساز محسوب میشود. به اطراف خود نگاه کنید، با انبوهی از نماهای سنگی زیبا و جذاب در طرحها و معماریهای متنوع رو به رو خواهید شد. از معماری کلاسیک تا مدرن و پست مدرن، در ساختمانهای لوکس یا معمولی، استفاده از انواع سنگ نمای ساختمان جلوه بسیار زیادی به ساختمان میبخشد.
نمای کلاسیک به ویژه معماری رومی، نمای مدرن، پست مدرن و مینیمال، از جمله معماریهای محبوب و رایج در نمای ساختمان است. اما دلایل میل مردم به استفاده از انواع سنگ ساختمانی به عنوان نمای ساختمان چیست؟
موارد زیر مهمترین دلایلی است که شما را به استفاده از سنگ در نمای ساختمان ترغیب میکند:
- دوام و طول عمر بالا
- قابلیت استفاده بر روی انواع سطوح زیر ساخت
- فراوانی معادن و سهولت دسترسی
- ثبات رگ در طول استفاده
- مقاومت در برابر جذب گرد و غبار
- مقاومت در برابر عوامل محیطی و تغییرات جوی
- تنوع در رنگ، طرح و جنس
- سهولت نصب، ترمیم و تنظیف
- عایق حرارتی مناسب
- *هزینه حفظ و نگهداری نسبتا کم
- انعطاف پذیری و قابلیت استفاده در انواع سبک معماری
2. دیوارکشی
مورد دوم در بررسی کاربرد انواع سنگ ساختمانی، استفاده از سنگ در دیوار کشی ساختمان است. این مورد اغلب به صورت دکوراتیو در محیط داخلی یا دیوارکشی فضای بیرونی استفاده میشود. شما این مورد کاربرد را بیشتر در ساخت دیوار باغها یا دیوار حیاط در فرآیند محوطه سازی دیدهاید. در میان انواع سنگ ساختمانی برای اجرای دیوار سنگی از مواردی نظیر سنگهای لاشه و مالون استفاده میشود.
استفاده از دیوار پوش سنگی با انواع سنگهای ساختمانی تزئینی از نمونههای اجرای دیوار سنگی در محیط داخلی ساختمان بوده که در جلب نظر بیننده و زیبایی فضا بسیار موفق بوده است.
3. پوشش دیوار
استفاده از سنگ به عنوان پوشش دیوار یکی دیگر از کاربردهای سنگ ساختمانی است. به عنوان مثال اگر شما بخواهید در دکوراسیون داخلی ساختمان یک فضای طبیعی و گرم ایجاد نمایید، استفاده از انواع سنگ ساختمانی نظیر گرانیت، مرمر و تراورتن بهترین انتخاب خواهد بود. همچنین استفاده از سنگ به عنوان پوشش دیوار در حمام و سرویس بهداشتی علاوه بر زیبایی با سهولت در نظافت موجب رعایت بهداشت محیط نیز خواهد شد.
مهمترین مزایای سنگ که استفاده از آن به عنوان پوشش دیوار را رایج نموده است:
- سهولت نصب
- زیبایی منحصر بفرد
- امکان ایجاد طرحهای برجسته
- نظافت آسان
4.پوشش کف و پلکان
آخرین کاربرد رایج سنگ در صنعت ساختمانی استفاده به عنوان پوشش کف و پلکان است. استفاده از سنگ ساختمانی به عنوان پوشش کف و پلکان جلوه بسیار زیبایی به محیط میدهد. در طراحی کفپوشهای ساختمان اغلب از سنگ تراورتن، مرمریت و گرانیت استفاده میشود. این سنگها اغلب به صورت اسلب مورد استفاده قرار میگیرد که زیبایی کفپوش را چندین برابر میکند.
تنها مشکل قیمت نسبتا بالای کفپوشهای سنگی است که استفاده از آن را به ساختمانهای لوکس محدود میکند. هرچند در مقایسه با دیگر متریالها سنگ به واسطه ویژگیهای منحصر به فردی نظیر مقاومت و طول عمر بالاتر، از ارزش خرید بالاتری برخوردار است و به همین دلیل استفاده از آن در حال رواج یافتن است.
مهمترین ویژگیهای کفپوشهای سنگی:
- مقاومت و دوام بالا
- جلوگیری از لیز خوردن
- عدم ایجاد آلودگی صوتی
- قابلیت استفاده در ابعاد بزرگ (اسلب) برای زیبایی بیشتر
- نگهداری و نظافت آسان
- ماهیت سرد و تاثیر در خنک سازی فضا
- انتقال گرمای مناسب
- تنوع طرح و نقش بالا